Yeni yalıtım kurallarıyla Atatürk Barajı'nın 3 aylık üretimi kadar enerji tasarrufu sağlanacak

Yeni yalıtım kurallarıyla Atatürk Barajı'nın 3 aylık üretimi kadar enerji tasarrufu sağlanacak

EKONOMİ 25.03.2025 14:57:54 98 0
Yeni yalıtım kurallarıyla Atatürk Barajı

İSTANBUL (AA) - Türkiye'de ticari binalardan apartmanlara, endüstriyel yapılardan hava yollarına kadar birçok yapının yalıtımı ile ilgili standartlar, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yayımlanan "TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı" ile belirleniyor.

İlk hali 29 Nisan 1998'de yürürlüğe giren standartlar, Resmi Gazete'de 20 Şubat'ta yayımlanan tebliğe göre revize edildi. 1 Nisan'da yürürlüğe girecek yeni tebliğe göre, daha önce sınırlı sayıdaki bina türü için geçerli olan ısı yalıtımı zorunluluğu yaygınlaştırılacak.

Mevcut uygulamada sadece ısıtmadan kaynaklı enerji kaybının önlenmesi hedeflenirken, yeni düzenlemeyle soğutmadan kaynaklı enerji kaybının da önlenmesine yönelik tedbirler alınacak.

"Yeni standartlar ısı yalıtımında bir dönüm noktası"

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Eruslu, konuya ilişkin, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, yeni yürürlüğe girecek ve uygulaması zorunlu hale getirilecek "TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı"nın ısı yalıtımında bir dönüm noktası olacağını söyledi.

Türkiye'nin 2024'te enerji ithalat faturasının 67,6 milyar dolar olduğunu anımsatan Eruslu, Türkiye'de enerjinin yüzde 32,3'ünün binalarda tüketildiğini ve bunun da yüzde 80'inin kışın ısınma, yazın ise soğutma için kullanıldığını kaydetti.

Eruslu, eski uygulamanın binalarda sadece ısıtma amaçlı enerji tüketimine yönelik sınırlamalar getirdiğine dikkati çekerek, bu durumun sıcak iklim bölgelerinde enerji verimliliği açısından bir iyileştirme oluşturmadığını belirtti.

Yeni standartla binaların sadece ısıtma ihtiyacına göre tasarlanmayacağını vurgulayan Eruslu, şöyle devam etti:

"Artık binalar hem ısıtma hem de soğutma ihtiyacına göre tasarlanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yaptığı açıklamada da belirtildiği üzere, revize standarda göre inşa edilecek yapılarda, konfor şartları değişmeden ısıtma ve soğutmaya bağlı enerji tüketiminin yüzde 25 azalması sağlanacak. Böylece, her yıl yeni inşa edilecek binalarda yıllık 2,5 teravatsaat enerji tasarrufuyla Atatürk Barajı'nın 3 ayda ürettiği enerji tasarrufu sağlanacak."

"Ülke ekonomisine katkı yaklaşık 1,5 milyar dolar seviyesine ulaşacak"

Eruslu, binaların yalıtımlarını iyileştirmenin enerji verimliliğini artırırken, karbon emisyonlarının azaltılmasına da katkı sağlayacağını dile getirerek, yeni standarda uygun inşa edilecek binalar sayesinde doğaya yılda 600 milyon ton eş değerinde karbondioksit salımının önüne geçileceğini anlattı.

Gelişmiş ülkelerde binalar inşa edilirken ısıtma ve soğutma kaynaklı enerji tüketiminin metrekare başına yıllık 30 ila 50 kilovatsaat olacak şekilde tasarlandığını ifade eden Eruslu, Türkiye'de ise bu rakamın yıllık 120 ila 150 kilovatsaat olduğu bilgisini paylaştı.

Eruslu, revize edilmiş standartla Türkiye'nin bina enerji tüketiminin yıllık 70 ila 90 kilovatsaate kadar düşürüleceğini ve bunun da yüzde 25 enerji verimliliği sağlayacağını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uzun dönem ruhsat alma istatistikleri dikkate alındığında Türkiye'de ruhsat alan yeni binaların kabaca yılda 475 bin Ton Eşdeğeri Petrol (TEP) ilave enerji talebi yarattığını ifade edebiliriz. Her yıl yeni TS 825 standardı ile üretilen yapılar yıllık yaklaşık 120 bin TEP enerji tasarrufu elde edecek ülke ekonomisine her yıl yaklaşık 100 milyon dolarlık katkı sağlanmış olacak. Yapılaşmanın ortalama hızda sürmesi ve ülkemizde hiç yenileme yapılmaması durumunda bile sadece 5 yılda sağlanacak verimlilikle ülke ekonomisine katkı yaklaşık 1,5 milyar dolar seviyesine ulaşacak."

"Isı yalıtımı maliyeti 2 ila 5 yılda kendini ödüyor"

Doğru malzeme ve doğru uygulamayla yapılacak yalıtımın binalarda elektrik ve doğal gaz faturalarını yaklaşık yüzde 60 azaltacağının altını çizen Eruslu, "Dış cephede ısı yalıtımı maliyeti, faturalardan sağlanan tasarrufla 2 ila 5 yılda kendini ödüyor. Bugün yeni inşa edilen bir binada ısı yalıtımı uygulamalarının maliyeti toplam bina maliyetinin yüzde 2 ila yüzde 3'üne karşılık geliyor." ifadelerini kullandı.

Yeni düzenlemeyle hedeflenen enerji limitlerine ulaşmak için yalıtım malzemelerinin kalınlıkları ve niteliklerinin önem kazanacağını vurgulayan Eruslu, düzenlemenin bu yöndeki talebi de olumlu etkileyeceği söyledi.

"Doğru malzeme ve uygulama uzun ömürlü yalıtım sağlayacaktır"

Eruslu, yeni standartlara göre gerçekleştirilecek uygulamalarla ilgili tüketicilere de tavsiyelerde bulunarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"TS 825 standardına uygun doğru malzemelerin ve sistemlerin tercih edilmesi, doğru uygulama yapılması çok önemli. Isı yalıtım malzemeleri ürünlerinde 'CE işareti' aranması gerekiyor. Türkiye'nin farklı iklim bölgelerinde yeni TS 825 standardına göre hesaplanan asgari yalıtım kalınlıkları dikkate alınmalıdır. Kaplamalı çift cam veya üçlü cam içeren yalıtım camı üniteleri kullanılmalıdır.

Doğru malzeme, doğru uygulamayla uzun ömürlü ve etkili bir yalıtım sağlanabileceğini unutmamak gerekiyor. Yalıtım uygulamalarının, uzman firmalar tarafından yapılması da büyük önem taşıyor. Ayrıca daha kalın yalıtımla daha çok enerji tasarrufu elde edileceğini de vurgulamak isterim. Yalıtım kalınlığı arttıkça sağlanacak enerji verimliliği aynı oranda artar. Buna karşılık kalınlık artışının inşaat maliyetine etkisi oldukça azdır."


Muhabir: Muhammet Fatih Kabasakal

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Beyaz Saray: Trump, Zelenskiy ile çok iyi ve verimli bir görüşme yaptı

Hatay'da depremlerden hasar gören 5 cami ve 1 mescit restorasyonun ardından ibadete açıldı

Trabzon'da yayla yolunda karla mücadele çalışması yapıldı

Fenerbahçe, Başakşehir deplasmanında 4 golle güldü

Gazze'de 65 binden fazla çocuk açlık nedeniyle ölüm riski altında

Beyaz Saray, ABD'nin Çin'e yönelik tarifeleri tek taraflı olarak düşürmeyeceğini bildirdi

İsrail'e silah satışını protesto amacıyla Madrid'deki Neptün Çeşmesi'ne kırmızı boya atıldı

Endemik tür Manisa lalesi için genetik araştırma yapılıyor

Rümeysa Öztürk'ün ailesi, kızlarının serbest bırakılması kararından memnun

MHK, Süper Lig'de 35. haftadan itibaren Türk hakemleri de VAR olarak atayacak

ABD'de mahkeme, Filistin'e desteği için gözaltında tutulan Rümeysa Öztürk'ün bırakılmasına karar verdi

Bu hafta yatırım araçlarının performansı

Galatasaray, Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde finale yükseldi

ABD’de tarifelerin etkisiyle ithalat kargolarında 2023’ten bu yana ilk yıllık düşüş bekleniyor

Burdur'da sahipsiz köpeklerin saldırdığı kişi yaralandı

Borsa günü yükselişle tamamladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Papa 14. Leo'ya tebrik mektubu

Marmara Denizi'nde Kınalıada açıklarında müsilaj yeniden görüldü

Nippon Steel, 2025 mali yılı net karında yüzde 42,9 düşüş bekliyor

Edirne ve Kırklareli için kuvvetli sağanak, iç kesimler için fırtına uyarısı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Rusya, tıpkı Naziler gibi, saldırganlığının hesabını vermeli

Denizli'nin Asırlık "Sudan Koyun Geçirme Yarışması" kuraklık nedeniyle temmuza alındı

Taksicilerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu hale gelecek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından "Anneler Günü Pikniği" etkinliği

BM: Afrika'daki 36 milyondan fazla kişi temel gıda ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen: Avrupa'da ek savunma harcamalarına ihtiyacımız var

Trump, Çin'e uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145'ten yüzde 80'e indirmeyi önerdi

Akdeniz'den nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık mobilya ve orman ürünü ihracatı

Beykoz Belediyesinin kaçak yapılara kapı numarası verdiği iddiasına ilişkin soruşturma

DMM, "ABD Ankara Konsolosluğu görevlilerinin sabıka kaydına erişimi var" iddiasını yalanladı

Yükleniyor