Türkiye'nin ilk deniz bakteri izolatlarını içeren mikrobiyal gübresi geliştirildi

Türkiye'nin ilk deniz bakteri izolatlarını içeren mikrobiyal gübresi geliştirildi

GÜNDEM 9.07.2025 12:05:28 74 0
Türkiye

ISTANBUL (AA) - İstanbul Üniversitesi (İÜ) ile İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşanın (İÜC) paydaşlık yaptığı İstanbul Teknokent'te (ENTERTECH), Türkiye'nin ilk deniz bakteri izolatlı mikrobiyal gübresi üretildi.

İÜ Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ ve ekibince yürütülen çalışma sonucunda Türkiye'nin denizlerindeki bakterilerle geliştirilen mikrobiyal gübre, Tarım ve Orman Bakanlığı ruhsatıyla tescillendi.

Bilimsel kanıta dayalı verilerle geliştirilen ve günde 400 litre üretilen mikrobiyal gübre, toprağın kalitesini artırıp kimyasallardan arındırılmasını ve düzenli kullanımda daha az gübre kullanımına ihtiyaç duyulmasını sağlıyor.

Topraksız tarım, sera ve tarla gibi çeşitli tarım ortamlarında farklı ekinlerde denenen mikrobiyal gübre başarılı sonuçlar verdi.

"Denizlerin dibinden insanlığın hizmetine sunuldu"

Prof. Dr. Altuğ, AA muhabirine, 2000 yılından bu yana Türkiye denizlerinde bakteriyolojik araştırmalar yürüttüklerini söyledi.

Çalışmalarda başlangıçta deniz bakteriyolojisi üzerine odaklandıklarını belirten Altuğ, "Elde ettiğimiz yararlı deniz bakterilerinin deniz ekosistemindeki zorlu koşullara adaptasyon yeteneklerini tespit ederek, neyi nerede nasıl kullanacağımızın verilerini oluşturuyor ve yararlı bakterileri farklı sektörlerde kullanabilecek katma değerli ham madde ve ürünlere dönüştürüyoruz." dedi.

Altuğ, 2000 yılından 2015'e kadar gerçekleştirdikleri bilimsel çalışmaların, bakterilerin tanımlanması ve kullanım alanlarının belirlenmesi açısından temel veriler sağladığını, bundan sonraki süreçte İstanbul Üniversitesi Teknokent bünyesinde ürüne dönüşme sürecinin başladığını anlattı.

Üniversite bünyesindeki projelerle belirli bir aşamaya geldiklerini aktaran Altuğ, "Daha sonra bu proje sonuçlarının hayata geçmesi amacıyla İstanbul Teknokent bünyesinde prototiplerinin oluşturulması, üretim optimizasyonu, büyük hacimli üretim, saha denemeleri, belgelendirme çalışmalarıyla bakterilerin patent tabanlı gerçek ürüne dönüşmesi sürecine geçtik." diye konuştu.

Prof. Dr. Altuğ, mikrobiyal gübre ürünlerinin, deniz bakteri izolatlarının güçlü enzimatik özelliklerinden yararlanıp binlercesinin arasından seçilerek geliştirildiğini, çalışmaların arkasında 25 yıllık bilimsel veriyle oluşturulan üretim altyapısının bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Yüzde 100 yerli ham maddeyle üretilen mikrobiyal gübre, aynı zamanda içeriğinde yer alan yararlı deniz bakterilerinin dirençlilik özellikleri nedeniyle toprağın zararlı kimyasallardan arındırılmasına ve mikrobiyal floranın iyileşmesine katkı sunarak toprağı rehabilite ediyor. Bu bakteriler, denizde karşılaştıkları kirleticilere karşı direnç geliştirmiş olduklarından, ağır metallere dirençli olmaları, toksik bileşenleri dönüştürme yetenekleri, tuzluluk ve pH değişimlerine karşı toleranslı olmaları, güçlü enzimatik özellikleri, zararlı mikroorganizmaları engelleme yetenekleriyle adeta denizin dinamik koşullarında özel eğitimden geçmiş organizmalar. Onlar, mavi büyüme kapsamında değerlendirilebilecek son derece kıymetli deniz canlı kaynakları olarak denizlerin dibinden insanlığın hizmetine sunuldu."

"Toprağın kalitesini artırıyor"

Çalışmaların üniversitede geliştirilen patent tabanlı yerli ürünlerin dünyada süratle gelişen biyolojik tabanlı ürünler pazarına girmek için fırsatlar sunduğunu aktaran Altuğ, şu anda günde 400 litre mikrobiyal gübre üretimi yaptıklarını, sıvı formda üretilen bakterilerin ülke ihtiyaçları doğrultusunda Teknokent bünyesinde daha da geliştirilip yeni ürünler için çalıştıklarını vurguladı.

Mikrobiyal gübrenin meyve ve sebze gibi ürünlerden meyve ağaçlarına kadar tüm ekinler için kullanılabildiğini anlatan Altuğ, "Toprağın kalitesini artırıyor, kimyasallardan arındırıyor ve düzenli kullanımda daha az gübre kullanımına ihtiyaç duyuluyor." bilgisini verdi.

Prof. Dr. Altuğ, yapılan denemelere göre gübrenin tohum çimlenmede yüzde 50, bitki gelişiminde yüzde 30-40 artış sağladığını, aynı zamanda ürünlerin organik hacminde artış ve raf ömründe uzama gözlendiğini dile getirerek, "Ürün Türkiye'de ruhsat almış ilk deniz bakterisi içeren gübredir. Bu ürün, aynı zamanda deniz bakterilerinin tarım sektöründe nasıl kullanılabileceğine dair önemli bir ilk örnek oluşturuyor." şeklinde konuştu.


Muhabir: Hikmet Faruk Başer

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Üniversitelerde uzaktan ve ikinci öğretim için katkı payları ile öğrenim ücretleri belirlendi

Carlo Ancelotti vergi kaçakçılığı suçundan bir yıl hapis cezasına çarptırıldı

NATO Genel Sekreteri Rutte'ye göre müttefikler arasında savunma sanayisindeki engeller kalkmalı

Macaristan Başbakanı Orban'dan AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'e "yolsuzluk" suçlaması

Borsa günü yükselişle tamamladı

Genç avukatlara büro kurabilmeleri için kredi desteği verilecek

TBMM Başkanı Kurtulmuş, MİT Başkanı Kalın'ı kabul etti

Olimpik Lyon'un ligden düşürülme cezası kaldırıldı

Nvidia, piyasa değeri 4 trilyon dolara ulaşan ilk şirket oldu

Kuzey Makedonya ile Kosova arasındaki sınır kapısı yangın nedeniyle yeniden geçişlere kapatıldı

Rusya: ABD, ekonomik araçları siyasi baskı unsuru olarak kullanmaya devam ediyor

Kartalkaya'daki otel yangınında torununu kaybeden acılı dede adaletin tecelli etmesini istiyor

TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Oyuncular Montella'yı, o da oyuncuları seviyor

Samsun'daki su kayağı merkezi SUKAY adrenalin tutkunlarını ağırlıyor

Swiatek, Wimbledon'da yarı finale çıktı

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz: Deprem bölgesindeki konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek

AB krizlere karşı kritik malzeme stoklayacak

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkan Vekili Şahin görevlerinden uzaklaştırıldı

Gazze'de ateşkes müzakerelerinde İsrail'in Morag Koridoru ısrarı henüz aşılamadı

Hakkari'de bocce grup müsabakaları başladı

Bakan Fidan: Türk şirketleri Pakistan açıklarında petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinde bulunacak

Gurbetçiler Türkiye'ye giriş yapmanın mutluluğunu yaşıyor

Soykırım ve ablukanın hüküm sürdüğü Gazze'de kan stokları artan talebi karşılamıyor

Almanya: ABD-AB gümrük anlaşmazlığında ay sonuna kadar uzlaşma sağlanabilir

Kapadokya'nın sakin köylerinden İbrahimpaşa, turistlerin rotasına girmek istiyor

Düzce, AB ülkelerine yılın ilk yarısında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Yeni sezonda Süper Lig ve 1. Lig maçlarına kimlik kartıyla da girilebilecek

UEFA Konferans Ligi'nde 1. eleme turu ilk maçları yarın tamamlanacak

Konya OSB'deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Enzo Roco, yeniden Fatih Karagümrük'te

Yükleniyor

YAZARLAR