Türkiye'de geçen yıl üniversite mezunlarında istihdam oranı yüzde 75 oldu

Türkiye'de geçen yıl üniversite mezunlarında istihdam oranı yüzde 75 oldu

GÜNDEM 23.07.2025 11:30:17 40 0
Türkiye

ANKARA (AA) - Türkiye İstatistik Kurumu, 2024 yılına yönelik "Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri" başlıklı haber bültenini yayımladı.

Buna göre, lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2023'de yüzde 75,6 iken 2024'te yüzde 75 olarak kayda geçti. Ön lisans mezunları için kayıtlı istihdam oranı ise 2023'te yüzde 67,7 iken 2024'te yüzde 66,4 olarak hesaplandı.

Lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip bölümler sırasıyla tıp (yüzde 96,4), özel eğitim öğretmenliği (yüzde 95,1), elektrik öğretmenliği (yüzde 92,4), dil ve konuşma terapisi (yüzde 91,9) ile elektronik öğretmenliği (yüzde 91,9) oldu.

Uluslararası Standart Eğitim ve Öğretim Alanları Sınıflaması 2013'e göre, lisans seviyesinde kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu ilk 5 alan sağlık ve refah (yüzde 86,7), mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 82,9), bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 78,7), eğitim (yüzde 77,6) ile tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik (yüzde 74,6) olarak belirlendi.

Ön lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip bölümler, polis meslek eğitimi (yüzde 92,3), elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı (yüzde 88,2), endüstriyel kalıpçılık (yüzde 87,4), metalurji (yüzde 85,2) ile doğal gaz ve tesisatı teknolojisi (yüzde 84,5) olarak sıralandı.

Ön lisans mezunlarında kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu eğitim ve öğretim alanları, mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 76,9), doğa bilimleri, matematik ve istatistik (yüzde 71), hizmetler (yüzde 70,7), bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 69,1) ile tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik (yüzde 68,6) olarak kayıtlara geçti.

En kısa iş bulma süresi "dil ve konuşma terapisi" bölümünde

Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi değişmeyerek 2024'te 14,4 ay oldu. Ön lisans mezunlarının ortalama ilk iş bulma süresi ise 2023'te 15,9 ay iken 2024 yılında 16 ay olarak hesaplandı.

Lisans mezunlarının ilk iş bulma süre ortalamasının en kısa olduğu bölümler, dil ve konuşma terapisi (2,2 ay), tıp (4,1 ay), özel eğitim öğretmenliği (4,3 ay), eczacılık (5,1 ay) ve ebelik (7,6 ay) olarak belirlendi.

Lisans mezunları için ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu ilk 5 eğitim ve öğretim alanı da sağlık ve refah (8,9 ay), mühendislik, imalat ve inşaat (11,6 ay), bilişim ve iletişim teknolojileri (11,8 ay), eğitim (12,6 ay) ve hizmetler (13,7 ay) olarak saptandı.

Ön lisans mezunlarının ilk iş bulma süre ortalamasının en kısa olduğu 5 bölüm, polis meslek eğitimi (2,9 ay), optisyenlik (9,4 ay), aşçılık (10,9 ay), eczane hizmetleri (11,8 ay) ile sivil havacılık kabin hizmetleri (11,8 ay) oldu.

Ön lisans mezunları için ilk iş bulma süresi en kısa ilk 5 eğitim ve öğretim alanı da hizmetler (13,7 ay), doğa bilimleri, matematik ve istatistik (13,9 ay), mühendislik, imalat ve inşaat (14,5 ay), sağlık ve refah (15,5 ay) ile bilişim ve iletişim teknolojileri (16,2 ay) olarak kayıtlara geçti.

Ortalama kazancın en yüksek olduğu lisans bölümü pilotaj

Lisans mezunlarında aylık ortalama kazancı en yüksek 5 bölümün sırasıyla pilotaj, matematik mühendisliği, uzay mühendisliği, tıp ve uçak mühendisliği olduğu görüldü.

Ön lisans mezunlarında aylık ortalama kazancı en yüksek 5 bölüm, polis meslek eğitimi, uçak teknolojisi, perakende satış ve mağaza yönetimi, marka iletişimi ile elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı olarak belirlendi.

Lisans mezunlarının kendi alanında çalışma oranı yüzde 56,1

Ücretli çalışan (SGK 4/A) lisans mezunlarının öğrenim gördükleri eğitim ve öğretim alanı ile uyumlu bir meslek grubunda çalışma oranı 2023 yılında yüzde 55,6 iken bu oran 2024'te yüzde 56,1'e yükseldi. Ön lisans mezunlarında bu oran 2023 yılında yüzde 51,5 iken 2024'te yüzde 51 oldu.

Ücretli çalışan (SGK 4/A) lisans mezunlarının öğrenim gördükleri eğitim ve öğretim alanı ile uyumlu bir meslek grubunda çalışma oranının en yüksek olduğu ilk beş alan, sağlık ve refah (yüzde 79,9), iş, yönetim ve hukuk (yüzde 79,4), eğitim (yüzde 63,8), mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 63,7) ile bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 56,8) olarak saptandı. En düşük uyum ise yüzde 20,1 ile sosyal bilimler, gazetecilik ve enformasyon alanında gerçekleşti.

Ön lisans mezunlarının öğrenim gördükleri eğitim ve öğretim alanı ile uyumlu bir meslek grubunda çalışma oranının en yüksek olduğu ilk beş alan da iş, yönetim ve hukuk (yüzde 64,8), mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 60), hizmetler (yüzde 59,1), sağlık ve refah (yüzde 44,5) ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik (yüzde 44) olarak kayıtlara geçti. En düşük uyumun ise yüzde 8 ile sosyal bilimler, gazetecilik ve enformasyon alanında gerçekleştiği tespit edildi.


Muhabir: Hülya Ömür Uylaş

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü, Obama'yı hedef alan yeni belgeler yayımladı

YÖK'ten şehit yakını ve gazilere lisansüstü programlarda ilave kontenjan

Antalyaspor'da transfer yasağı kaldırıldı

Gayrimenkul Sertifikası projesi hayata geçiriliyor

Konya Ovası'nda buğdayda yüzde 15, arpada yüzde 30 rekolte kaybı bekleniyor

Suriye'de ruhani liderlikten dış destekli "otonomi" liderliğine: Hikmet el-Hecri

Saraybosna Film Festivali'nde bu yıl 50 film "Saraybosna'nın Kalbi" ödülü için yarışacak

FIBA Kadınlar Avrupa Ligi'nde yeni sezon kurası çekildi

Japonya ve AB, savunma ile ekonomik güvenlik alanlarında işbirliğini artıracak

CNN'in incelediği görsellere göre Trump-Epstein ilişkisi 1990'lara dayanıyor

Afrika her yıl kalitesiz yakıt ithalatı nedeniyle yaklaşık 90 milyar dolar kaybediyor

ABD Kongre üyesi Omar, Epstein oylamasının yapılmaması nedeniyle Cumhuriyetçilere yüklendi

AKOM'dan İstanbul için sıcak hava dalgası uyarısı

Japonya Başbakanı İşiba'dan ABD ile ilişkilerde "altın çağ" vurgusu

Türk doğal taşı 11 ülkede tanıtılacak

TİKA ve AGİT işbirliğinde Tacikistan’da düzenlenen medya yaz okulu tamamlandı

Kuşadası'nda kanalizasyon hattı taşınca cadde pis suyla doldu

"Kaptan Pengu ve Arkadaşları 5" animasyon filmi 8 Ağustos'ta vizyonda

UNICEF, iklim değişikliğinin Kenya'da milyonlarca çocuğu etkilediğini açıkladı

Der Spiegel: Alman hükümeti, Türkiye'ye Eurofighter Typhoon teslimatının önünü açtı

Tüketici güven endeksi temmuzda aylık yüzde 1,8 azaldı

Şehit yakınları ve gazilere MHRS randevularında öncelik tanınacak

Kanada Başbakanı Carney, ABD ile "kötü bir ticaret anlaşmasını" kabul etmeyeceklerini belirtti

Avustralya'dan BM'ye güvenin yeniden inşa edilmesi çağrısı

Trump, CBS News mülakatına ilişkin davada Paramount Global'in 16 milyon dolar ödediğini belirtti

HAVELSAN, IDEF 2025'te yapay zeka destekli sistemlerini tanıtıyor

Eskişehir'deki yangında alevler arasında kalan ormancıların görüntüleri ortaya çıktı

Columbia Üniversitesi, Filistin'e destek gösterilerine katılan bazı öğrencileri okuldan attı

Gazze'de açlık grevine başlayan gazeteci: Her gün açlıktan çocuklar ölürken başka seçeneğim yoktu

İsrail, Gazze’de hamile bir gazeteciyi karnındaki bebeği ve tüm ailesiyle birlikte öldürdü

Yükleniyor

YAZARLAR