MESAM Başkanı Ergül: Bizim önceliğimiz dijitaldi, onu çözdük

MESAM Başkanı Ergül: Bizim önceliğimiz dijitaldi, onu çözdük

GÜNDEM 8.05.2025 12:14:29 26 0
MESAM Başkanı Ergül: Bizim önceliğimiz dijitaldi, onu çözdük

İSTANBUL (AA) - Türkiye'de düğün salonları, kuaförler, mağazalar, restoranlar ve benzeri halka açık işletmelerde müzik yayını yapılması durumunda telif hakkı ödenmesi zorunluluğu getirildi.

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, müzik eserlerinin yasal kullanımı ve sanatçıların haklarının korunması amacıyla hayata geçirilen düzenlemenin detaylarını AA muhabirine anlattı.

Ergül, 1951'de kabul edilen 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 74 yıldır yürürlükte olduğunu anımsatarak, 1986'da kurulan MESAM'ın kurulma amacının da 30 bin müzik eseri sahibinin telif hakkını savunmak ve kanunun verdiği yetkiyi kullanmak olduğunu söyledi.

Müziğin ticari kullanıma açık olduğu her yerden MESAM'ın telif toplamak zorunda olduğunun altını çizen Ergül, "İlgili yasayla Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlıyız. Eser sahipleri Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurup 'Yetkilendirdiğiniz MESAM haklarımızı korumuyor.' dediğinde, Bakanlık incelemesini başlatır ve MESAM'ı kapatır. MESAM'ın varlık sebebi, telif toplamak." dedi.

"Tespit yaptığımızda kamuoyuna 'baskın' olarak yansıyor"

Recep Ergül, düğün salonları, kafeler, restoranlar, kuaförler ve güzellik merkezlerinin kanun kapsamında yer alan ticari kullanımdan doğan telifi ödeyeceklerine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu durum kanunla 74 yıl önce güvence altına alınmış. Şu anda onlardan ekstra bir şey istemiyoruz. Yasa 1951'de kabul edildi ama 1986'ya kadar boş geçti. MESAM, 1986'da kuruldu ancak 2000'li yıllara kadar pek varlık gösteremedi. Yeni kurulmuş meslek birliği olarak önceliği radyo ve televizyonlara vermişti. Bizim önceliğimiz dijitaldi, onu çözdük. Radyo ve televizyonlarla ilgili eksik, aksayan şeyler vardı, o da çözüldü. Oteller konusunda Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, bunu özel genelgeyle zorunlu lisans kapsamına aldırdı. Sırayla gidiyor bu işler. Sırada da düğün salonları, kuaförler, güzellik merkezleri var."

Özellikle düğün salonlarını yıllardır bilgilendirdiklerini ifade eden Ergül, "Tespit yaptığımızda kamuoyuna 'baskın' olarak yansıyor. Konserlerde de öyle oluyor. Gelin ve damat ömürlerinde bir kere evlilik yapıyor. Polis ve noterle düğün salonuna gitsek çok sevimsiz olur. Bunun yerine yazışmalarla kendi haklarımızı hatırlatıyoruz. 'Yıllık ödeyeceğiniz rakam, metrekare başına şu kadardır.' diyoruz ama bunu görmezlikten geliyorlar. Kanunen dava açma hakkımız da var. 1 ile 5 yıl arasında hapis cezası öngörüyor kanun. Dolayısıyla ceza davası açtığımızda bu sefer gelip bizimle sözleşme imzalıyorlar." şeklinde konuştu.

Ergül, muhatapların tepkilerinin genelde "30 senedir neredeydiniz?" şeklinde olduğunu aktararak, 4 senedir yoğun teşkilatlanma sürecinden geçtiklerini, bir anda sahaya inme kabiliyeti kazandıklarını ifade etti.

"Öznesi müzik olmayan bir yerin tarifesi ayrıdır"

MESAM'ın girişimiyle bütün meslek birliklerinin federasyon çatısı altında birleşerek protokol imzaladığının altını çizen Ergül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bireysel kullanımdan telif doğmaz. Evde ya da aracınızda sizin dinlediğiniz hiçbir müzikten telif doğmaz ama ticari mevkiye konulduğunda, örneğin düğün salonlarının öznesi müziktir, onların hiç kaçarı yok. Berber dükkanında, kuaförde, güzellik merkezinde işletmenin öznesi müzik değil. Dolayısıyla düğün salonunun tarifesi farklıdır, öznesi müzik olmayan bir yerin tarifesi ayrıdır. Örneğin, bir berber günde 16 lira telif ödeyebilecekken bir düğün salonu 30-35 lira ödeyecek çünkü onun öznesi müzik. Müzik olmadan bir düğün olmaz."

Ergül, telif ödemelerinden elde edilen gelirin Türkiye'nin milli ve manevi değerlerinin yaşayabilmesi için Neşet Ertaş, Aşık Mahsuni Şerif gibi sanatçıların hak sahiplerine ödendiğine işaret ederek, müzik çalınmadığını tespit ettikleri kuaför dükkanlarından ve güzellik merkezlerinden bir taleplerinin olmayacağını dile getirdi.

MESAM'ın bu yolla elde ettiği geliri eserleri icra edilen kişilere vermek zorunda olduğuna vurgu yapan Ergül, şunları kaydetti:

"Biz toplu hak takibi yapan meslek birliği olarak Spotify'a, YouTube'a yetki verirken tüm buraları kapsayacak yetki vermiyoruz. Onlara bireysel kullanım izni veriyoruz, o bunu bir satışa konu ediyor. Oradan ve reklamdan para kazanıyor ama tüketici, kendi işletmesinde bu mecralar üzerinden müziğimizi çaldığında, o telif doğuruyor. Şimdi dijitalden, radyo ve televizyonlardan, canlı konserlerden ve yurt dışından zaten adrese teslim bir para geliyor. Yani çetelesi tutulmuş olarak geliyor. Örneğin, 'Yıldız Tilbe son 3 ayda şu kadar çalınmış, tahakkuk eden telif şudur.' diye otomatikman geliyor.

Restoran, kafe, berber, güzellik merkezi, düğün salonu ve otel gibi umumi mahallerden liste gelmez fakat ona da yıllar öncesinde tüm dünya bir çözüm bulmuş. Bir puanlama sistemi var. Umumi mahallerden gelen bu para da o puanlama sistemine göre analoji yöntemle dağıtılır."

Ergül, özellikle düğün salonlarından alınacak telif bedelinin işletmecilerle tüketiciyi tedirgin edecek derecede bir ücret olmadığına dikkati çekerek, müzik dünyasında popüler isimlerin kazandığı ücretlere bakarak yargıda bulunulmaması gerektiğini, MESAM'ın zor durumdaki sanatçılara destek olmayı sürdürmek istediğini sözlerine ekledi.


Muhabir: Fatih Türkyılmaz

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

CerModern 15. yılını sürdürülebilirlik vizyonuyla kutlayacak

Bakan Kurum: İstanbul'daki depremin ardından 61 bin bağımsız bölümün az hasarlı olduğunu tespit ettik

İbrahim Maalouf, 15 Mayıs'ta CSO Ada Ankara'da konser verecek

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta arttı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha: Putin'in 'geçit töreni ateşkesi' sahte çıktı

Merkez Bankası rezervleri 138 milyar 532 milyon dolar oldu

Uzmanından KKKA virüsü buluşturan kenelere karşı uyarılar

8. Uluslararası Mavi Karadeniz Kongresi başladı

Kripto para birimleri son küresel ekonomik gelişmelerle yeniden yükselişte

TMO, buğday ve arpa alımlarına 12 Mayıs'ta başlayacak

"Go Energy Türkiye" fuarı Bursa'da başladı

MSB: Son bir haftada, Irak'ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 3 PKK'lı terörist teslim oldu

Hakan Çalhanoğlu, UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde ilk peşinde

Almanya'da AfD'nin yabancı düşmanı ve İslam karşıtı tutumlarının rapor edildiği gizli belge sızdırıldı

Öğretmen adayları kırsaldaki öğrencilere matematiği sevdirmek için etkinlik yapıyor

Depremzede öğrenciler yeni okullarında açılan kurslarla sosyalleşiyor

Cenevre Üniversitesi öğrencileri, Filistin'e destek eylemine bir yıl sonra yeniden başladı

Avrupa'da çağdaş Filistin sanatına adanmış ilk müze, İskoçya'da açılacak

Akademi Giriş Sınavı başvuruları başladı

Almanya'nın Baden Württemberg eyaletinde AfD'li yetkililerin silah ruhsatlarının incelenmesi talebi

Rusya ve Çin liderleri Moskova'da bir araya geldi

Kocaeli'de girişimci kadınlar, ata tohumundan ürettikleri fidelerle sürdürülebilir tarıma katkı sağlıyor

Vangölü Ekspresi'nin güzergahı fotoğraf meraklılarına kartpostallık kareler sunuyor

3 Oscar sahibi "Baba" yeniden seyirciyle buluşacak

Kahramanmaraş, tarihi, doğası ve lezzetleriyle kültür başkenti olarak keşfedilmeyi bekliyor

Buğday rekoltesinin bu yıl 19 milyon ton civarında olması bekleniyor

TEKNOFEST, yarışmayla geleceğin tasarımcılarını seçiyor

Astım hastalarında "biyolojik ajan tedavisi" acile başvuruları azaltıyor

Van'da inci kefalinin tatlı sulara yolculuğu devam ediyor

İstanbul'da "Yarısı Bizden" kampanyasıyla deprem korkusu yerini güvene bırakıyor

Yükleniyor