Bulgaristan'dan yüz binlerce Türk'ün zorunlu göçünün üzerinden 36 yıl geçti

Bulgaristan'dan yüz binlerce Türk'ün zorunlu göçünün üzerinden 36 yıl geçti

GÜNDEM 28.05.2025 13:37:31 30 0
Bulgaristan

ANKARA (AA) - AA muhabiri, Bulgaristan'ın 1989'da Türklere yönelik asimilasyon politikasına ilişkin süreçleri derledi, o dönemin tanıklarıyla konuştu.

Bulgaristan’da 1944’te iktidara gelen Bulgaristan Komünist Partisi, siyasi muhaliflerine karşı baskısının en ağırını, Türklere ve Müslümanlara karşı yaptı. 1946’da çıkartılan kanunla azınlık okulları kapatıldı, bir süre sonra da ana dilde eğitim tamamen yasaklandı.

Ülkede, 1984'te başlatılan ve "Yeniden Canlanma Süreci" süreci olarak adlandırılan dönemde, Müslümanların ve Türklerin, isimlerini Bulgar isimleriyle değiştirmeleri yönünde baskılar uygulandı. Bu duruma karşı çıkanlar hapis, sınır dışı edilme ve Tuna Nehri üzerindeki bir adada bulunan Belene Toplama Kampı’na gönderilme gibi çeşitli baskılara maruz bırakıldı.

Asimilasyon kampanyası sonucunda 850 bin Müslüman'ın adı zorla değiştirildi, yaklaşık 1000 kişi Belene Kampı'nda hapse mahkum edildi, onlarca kişi hayatını kaybetti.

Dünya basını, olimpiyat ve dünya şampiyonu milli halterci Naim Süleymanoğlu’nun 1986’da Türkiye’ye kaçmasıyla Bulgaristan’da yaşayan Türklere uygulanan baskılardan haberdar oldu. Birçok devlet, bu durumdan dolayı Bulgaristan'a tepki gösterdi.

Tepkiler neticesinde azınlıkları sürgün etme kararı alan Bulgaristan yönetimi, 24 Mayıs 1989 tarihinden itibaren Türkleri gruplar halinde Türkiye sınırına yığdı ve 2 Haziran 1989'da Türkiye'den ülkesindeki azınlığı kabul etmesi için sınır kapılarını açmasını istedi.

Türkiye'nin 4 Haziran 1989'da Kapıkule Sınır Kapısı'nı açmasıyla 22 Ağustos 1989'a kadar yaklaşık 350 bin Türk, Bulgaristan'ı terk edip Türkiye’ye göç etti.

"Türkleri taşıyan bir treni karşılamıştık, daha sonra bu trenlere 'utanç trenleri' adı verildi"

Göçe tanıklık eden ve bunu fotoğraflayan gazeteci Behiç Günalan, o dönemde bilgiye ulaşmanın zor olduğunu ve canlı tanıklardan aldıkları bilgiyi, Türk kamuoyuna aktardıklarını söyledi.

Günalan, göçe zorlanan Türklerle temas ettiğini belirterek "Büyük bir insani krizle karşılaştık. Türkleri taşıyan bir treni karşılamıştık, daha sonra bu trenlere 'utanç trenleri' adı verildi ve yüzbinlerce kişi bu trenlerle Türkiye'ye geldi." dedi.

300 binden fazla soydaşın Türkiye'ye geldiğini belirten Günalan, yazdıkları haberin, çektikleri fotoğrafların hafızasında derin izler bıraktığını aktardı.

Günalan, o dönemde fotoğrafını çektiği ve kendisinde derin izler bırakan bir kız çocuğuyla Türkiye'de tekrar bir araya geldiğini dile getirdi.

"Sadece 2,5 ayda Bulgaristan'dan 311 bin 863 kişi Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldı"

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bulgaristan göç çalışmaları uzmanı Doç. Dr. Hasan Demirhan, 1913-1934 yıllarında her yıl 10 ila 12 bin Türk'ün Türkiye’ye göç ettiğini, 1926 yılında Bulgaristan'daki Türk nüfusunun yüzde 10'a gerilediğini söyledi.

Demirhan, 1923-1939 yıllarında 198 bin 688, İkinci Dünya Savaşı sırasında ise 21 bin 353 kişinin Türkiye'ye göç ettiğini hatırlattı.

1950-1951 yıllarında yaşanan büyük göç dalgasına dikkati çeken Demirhan, bu dönemde Türk okullarının kapatıldığını, toprakların ellerinden alındığını ve sadece iki yılda 154 bin 397 kişinin Türkiye'ye sığındığını belirtti.

Bulgaristan'da 1984’te başlatılan "Yeniden Doğuş" kampanyasının ise baskının zirve noktası olduğunu vurgulayan Demirhan, bu süreçte Türklerin isimlerinin zorla değiştirildiğini, Türkçenin yasaklandığını, mezar taşlarının tahrip edildiğini ve dini-milli ritüellerin suç sayıldığını ifade etti.

Demirhan, bu baskılara direnenlerin dövülerek cezaevlerine gönderildiğini, bazı soydaşların da insanlık dışı koşullardaki Belene ve Bobov Dol kamplarına sürüldüğünü aktardı.

1989'da Türkiye'nin diplomatik baskısı, uluslararası tepkiler ve Bulgaristan'daki Türklerin kararlı direnişi sonucu göç izni verildiğini hatırlatan Demirhan, "Sadece 2,5 ayda Bulgaristan'dan 311 bin 863 kişi Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldı." dedi.

Demirhan, Bulgaristan Türklerinin asırlardır yaşadıkları toprakları ve tüm mallarını geride bırakarak yalnızca bir bavulla Türkiye'ye geldiklerini ve burada yeni bir hayat kurmaya çalıştıklarını söyledi.


Muhabir: Mehmet Şah Yılmaz,Dzhanan Mehmed Ismail

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Trump yönetimi, Harvard'a uluslararası öğrenci kayıtları konusunda 30 gün itiraz süresi verdi

ABD'de parkta düzenlenen silahlı saldırıda 3'ü ağır 7 kişi yaralandı

Afrikalı Büyükelçi ve Misyon Şefleri Eşleri Derneği Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde 10. yılını kutladı

İsrail basını: Netanyahu esir ailelerine Witkoff'un geçici ateşkes taslağını kabul edeceklerini söyledi

Borsa günü düşüşle tamamladı

Suriye'nin enerji sektörüne 7 milyar dolarlık yatırım için imzalar atıldı

Dünyaca ünlü isimler İngiltere hükümetini Gazze'deki suç ortaklığını sona erdirmeye çağırdı

LED aydınlatma şartnamesi güncellendi

Wes Anderson'ın son filmi "Fenike Planı" vizyona giriyor

Ticaret Bakanı Bolat: Meyve-sebze halleri ile alakalı yeni bir kanun tasarısı hazırladık

Bahçeli: İstanbul'a vurulan zincirler 572 yıl evvel nasıl kırılmışsa bugünkü habis kuşatma da aynı şekilde kırılacaktır

"Sihirli Annem: Hepimiz Biriz" filminin galası yapıldı

ABD ekonomisi 2025'in ilk çeyreğinde yüzde 0,2 küçüldü

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları yükseldi

Adalet Bakanı Tunç'tan TBMM'ye sunulan 10'uncu yargı paketine ilişkin açıklama

YSK Başkanı Yener, Meksika'daki seçimlere gözlemci olarak katılacak

Bakan Göktaş: 'Aile Yılı' içerisinde çocuklarımız için güvenli bir dijital ortam çalışmalarımızı tamamlamakta kararlıyız

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Yanık tedavi hizmetleri modern ve yaygın hizmet ağına ulaşmıştır

Rusya Merkez Bankası: Rus bankaları yaptırımlara rağmen istikrarlı durumda

TBMM Başkanı Kurtulmuş, CHP'li Asu Kaya ve beraberindeki milletvekilleri ile İYİ Partili Çömez'i kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'un fethinin 572. yıl dönümünü kutladı

Almanya'daki Solingen ırkçı saldırısının üzerinden 32 yıl geçti

Kings of Convenience, KüçükÇiftlik Park'ta konser verdi

THY Avrupa Ligi'nin 20 takımla oynanması önerisi kabul edildi

Hafta sonu yurt genelinde yağışlı hava etkili olacak

Arı AŞ'ye ait Arı Kültür ve Sanat Merkezi Ankara'da açıldı

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta arttı

Şehit Astsubay Kıdemli Çavuş Emre Polat, Sivas'ta son yolculuğuna uğurlandı

Vanlı aileler, DEM Parti İl Başkanlığı önündeki eylemlerini sürdürdü

Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi'nde 4 bin 351 hak sahibi belirlendi

Yükleniyor